Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Opbrengsten - Pot- en perkplantenteelt

Omzet pot- en perkplantenbedrijven flink gestegen
19-12-2016

De gemiddelde omzet per bedrijf is geraamd op bijna 2,4 miljoen euro per bedrijf; een stijging van 11% ten opzichte van 2015.


De in 2015 voorzichtig ingezette positieve trend van betere prijszetting heeft zich in 2016 overtuigend doorgezet. Dit is een gevolg van het steeds kleiner wordende areaal en vooral van aantrekkende vraag, zowel in binnen- als als buitenland. Producten met de grootste stijging van de middenprijs op de bloemveiling (meer dan 10%) ten opzichte van dezelfde periode in 2015 zijn Ficus, overige bladplanten, arrangementen, Hyacinth op pot en Hortensia. Duidelijk merkbaar in de prijsvorming is de trend van toenemende vraag naar groene planten, vooral gestimuleerd door media en woonprogramma’s. Het voor het voetlicht brengen van de positieve welzijnseffecten van groene planten lijkt ook vruchten af te werpen.

Wat betreft afzetkanalen is er een duidelijke tweedeling merkbaar in bedrijven die produceren voor bouwmarkten en retail en bedrijven die produceren voor bloemistwinkeliers en tuincentra met een veelal wat hoger kwaliteitssegment.

De perkplantenmarkt is een seizoensmarkt en sterk afhankelijk van het weer. Het voorjaar van 2016 kan als goed worden bestempeld voor de perkplantenmarkt. De verkoop kwam relatief vroeg op gang en bleef tot in juni goed doorlopen. Gemiddeld kwam de prijs op de bloemenveiling 4% hoger uit dan in 2015.


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven