Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Kosten - Pot- en perkplantenteelt

Ondanks lagere energiekosten hogere totale kosten op pot- en perkplantenbedrijven
19-12-2016

De totale kosten zijn met ruim 6% gestegen en zijn voor 2016 geraamd op gemiddeld 2.060.000 euro per bedrijf. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van gestegen kosten voor arbeid en plantmateriaal en schaalvergroting.Arbeidskosten
De kosten van arbeid bedragen in 2016 23% van de totale kosten. De kosten van betaalde arbeid zijn naar verwachting met ruim 9% toegenomen, vooral veroorzaakt door, autonome groei van het bedrijf en de verhoging van de lonen. Vervangen van arbeid door kapitaal middels arbeidsbesparende investeringen heeft dit in 2016 niet gecompenseerd. Daarnaast heeft de hogere productie meer arbeid tot gevolg gehad.

Energiekosten
De energiekosten bedragen in 2016 slechts 8% van de totale kosten en zijn ten opzichte van 2015 met 20% gedaald. Hoewel in de glastuinbouw veel gewerkt wordt met meerjarige gascontracten, is de gasprijsdaling in 2016 goed merkbaar geweest. Alternatieve energiebronnen winnen hand over hand terrein, met name de ontwikkeling van aardwarmte springt in het oog. Deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden ondanks hoge investeringen en de lage gasprijs van 2016. 

Plantmateriaal
De kosten van plantmateriaal bedragen 28% van de totale kosten en zijn in 2016 gestegen met 12%.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven