Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Inkomen uit bedrijf - Glasgroententeelt

Handhaving hoog inkomen voor ondernemers glasgroentebedrijf
19-12-2016

Het inkomen uit bedrijf voor 2016 wordt op een gemiddeld glasgroentebedrijf geraamd op ruim 300.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dit is wel iets minder dan vorig jaar maar nog altijd flink hoger dan in de periode voor 2015. Vanaf het begin van deze eeuw tot 2015 schommelde het inkomen tussen de -100.000 euro en +100.000 euro per ondernemer.


Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje), schommelde de laatste jaren sterk. In 2015 verdubbelde het inkomen door uitzonderlijke marktomstandigheden. In 2016 is het inkomen lager dan vorig jaar, maar nog altijd ligt het inkomen een stuk hoger dan in de periode van voor 2015. Betere opbrengstprijzen en lagere kosten dragen bij aan de verbetering sinds 2014. Ten opzichte van 2015 zijn de opbrengstprijzen van komkommer in 2016 van hetzelfde hoge niveau, terwijl bij tomaat en paprika de opbrengstprijzen wat lager waren dan in 2015. Bij tomaten was dit zorgelijker dan bij paprika. Bij paprika bleef de prijs nog relatief gunstig ten opzichte van jaren voor 2015. Dit jaar bleken de prijzen juist in de zomerperiode gunstiger dan een jaar eerder. Vorig jaar kende het voor- en met name het najaar een prijspiek. De kosten op bedrijven werden in de hand gehouden. Hierdoor bleef het inkomen van ondernemers in de glasgroente hoog. Ondanks dit gunstige gemiddelde inkomen per aje is het verschil in inkomen tussen ondernemers op glasgroentebedrijven nog altijd groot.

Grote inkomensverschillen
Het groene vlak in bovenstaande figuur vertegenwoordigd 60% van de bedrijven. De ondergrens van dit vlak beweegt niet geheel mee met de stijging van het gemiddelde inkomen vanaf 2015. Twintig procent van de glasgroentebedrijven behaalt een lager inkomen dan de ondergrens van 35.000 euro. Daartegenover staat dat 20% van de glasgroentebedrijven in 2016 naar verwachting meer hebben verdiend dan 440.000 euro. Een dergelijk inkomen kan alleen worden gegenereerd met een bedrijf van een behoorlijke omvang.

Het gemiddeld inkomen (groene lijn) ligt ook hoog in het groene vlak. Dit geeft aan dat een relatief kleine groep ondernemers met een zeer hoog inkomen voor dit gemiddelde inkomen verantwoordelijk is. 


Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven