Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Economisch resultaat
     
Economisch resultaat
Kies een indicator
Barometer: resultaten per maand - Vleesvarkenshouderij

Saldo vleesvarkens ruim 14.000 euro in januari
3-3-2017

Voor vleesvarkenshouders is het nieuwe jaar goed begonnen. Het saldo van vleesvarkens is in januari uitgekomen op meer dan 14.000 euro, een verdubbeling vergeleken met vorig jaar januari. Dat is vooral te danken aan hogere opbrengsten. De prijzen van vleesvarkens en biggen liggen ruim boven het langjarig gemiddelde 2007-2016. De aankoopkosten van biggen zijn wel 14 euro per stuk hoger dan vorig jaar.

Opbrengsten stijgen sterker dan kosten voor biggen
De opbrengsten en marges van de varkenshouderij zijn opvallend positief. Het saldo in januari is bijna verdubbeld doordat de opbrengsten sterker zijn gestegen dan de kosten. De lagere voerkosten dragen bij aan het hogere saldo. Daarentegen wordt het saldo gedrukt door de hoge biggenprijs van 52 euro. De aankoopkosten van biggen liggen al sinds juni vorig jaar op een hoog niveau. De vleesvarkensprijs is 28 cent per kg hoger dan januari vorig jaar. De varkensvleesmarkt heeft de wind nog steeds in de zeilen door de goede afzetmogelijkheden van varkensvlees(producten) in AziĆ«, vooral China.Saldo aanzienlijk hoger dan vorig jaar
Het saldo is in januari bijna 7.000 euro hoger dan vorig jaar. De prijzen van vleesvarkens en biggen liggen in januari 20% respectievelijk 32% boven het langjarig gemiddelde. Dat geldt in mindere mate ook voor het saldo. De leveranciers van biggen profiteren van de gunstige vleesvarkensmarkt. De prijzen van biggen zijn naar verhouding meer gestegen dan die van vleesvarkens. De voerkosten zijn wel lager dan in 2016. Het gunstige saldo is na aftrek van de overige kosten voldoende voor het behalen van een positief inkomen.

Voortschrijdend saldo klimt uit dal

Het saldo per vleesvarken per jaar, op basis van voortschrijdende twaalfmaandgemiddelden, ligt al sinds juli 2015 onder het langjarig gemiddelde 2006-2015. Tot en met mei is dat negatieve verschil steeds groter geworden. Daarna is de trend gekeerd, maar het negatief verschil met een voortschrijdend saldo per vleesvarken is met 9 euro op jaarbasis nog relatief groot.

 

Het jaarsaldo per vleesvarken, op basis van voortschrijdende twaalfmaandgemiddelden, ligt sinds juli 2015 onder het langjarig gemiddelde 2007-2016. Tot en met mei is dat negatieve verschil steeds groter geworden. Daarna is de trend gekeerd, en heeft het saldo over de twaalfmaandsperiode van februari 2016 tot en met  januari 2017 de nullijn (het langjarig gemiddelde) bijna bereikt.

Het saldo per vleesvarken per jaar ligt al sinds juli 2015 onder het langjarig gemiddelde. In mei is het voorlopige dieptepunt bereikt, met een voortschrijdend saldo per vleesvarken dat 19 euro op jaarbasis onder het langjarig gemiddelde ligt.Kies een sector
Contactpersoon
Huib Silvis
070-3358168
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven