Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Prijzen
     
Prijzen
Kies een indicator
Jaarprijzen per sector - Zeugenhouderij

Flink hogere prijzen van biggen, voer opnieuw goedkoper
19-12-2016


De biggenprijzen zijn in 2016 goed hersteld van het slechte voorgaande jaar en kwamen gemiddeld 32% hoger uit dan in 2015. Dit is het gevolg van de grotere vraag naar biggen als gevolg van een gunstige varkensmarkt. De gemiddelde voerprijs in de zeugenhouderij is 4% lager dan in 2015.


Voor zeugenhouders was 2016 een jaar van herstel na een dramatisch slecht 2015. Dat herstel is vooral te danken aan de 32% prijsstijging van de verkochte biggen. De biggenprijzen profiteren van de goede vraag omdat ook de vleesvarkensprijzen hoger zijn dan vorig jaar. De gemiddelde opbrengstprijs per big is daarmee bijna terug op het niveau van 2013. Het gebruikelijke prijspatroon is dat de biggenprijs vanaf april begint te dalen, om vanaf november weer te stijgen. De prijzen van biggen daalden dit jaar in april echter niet, maar begonnen juist te stijgen met in totaal circa 8 tot 52 euro per big in september. Het prijsniveau eind 2016 is betrekkelijk hoog en duidt op gunstige prijsverwachtingen voor de nabije toekomst.

De meeste Nederlandse biggen gaan naar Duitsland, maar de uitvoer naar Zuid-Europa is wel fors lager dan in voorgaande jaren. Naar Spanje gaan heel weinig biggen, omdat de biggenproductie sterk is toegenomen. Door de productiviteitsverbetering zijn ieder jaar minder zeugen nodig om hetzelfde aantal biggen te produceren. Nederland is een belangrijke exporteur van biggen, maar heeft grote concurrentie van biggen uit Denemarken op de Duitse en Poolse markt. In Denemarken is een trend gaande naar minder vleesvarkenshouderij, terwijl de biggenproductie toeneemt. Het toegenomen Deense biggenoverschot wordt voornamelijk afgezet in Duitsland en Polen. In navolging van de vleesvarkens zijn ook de verkoopprijzen van slachtzeugen omhooggegaan (+15%). De prijzen voor opfokzeugen stijgen ook door de koppeling aan de biggenprijzen. Gemiddeld zijn de opfokzeugen 7% duurder dan in 2015.

Lagere voerprijzen
De gemiddelde voerprijs in 2016 is 4% lager dan in 2015 dankzij de lagere grondstoffenprijzen, vooral van soja. In het eerste halfjaar waren de voerprijzen gemiddeld zelfs 6% lager dan vorig jaar. Maar door de oplopende prijzen van mais en vooral soja zijn de voerprijzen in het derde kwartaal tijdelijk iets hoger geworden. Biggenkorrel is veel minder gedaald in 2016 omdat daarin relatief veel eiwitrijke grondstoffen in zijn verwerkt.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven