Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Prijzen
     
Prijzen
Kies een indicator
Jaarprijzen per sector - Vleeskuikenshouderij

Prijsdaling van vleeskuikens, eendagskuikens en voer
19-12-2016

De voerprijzen dalen in 2016 gemiddeld bijna 5% en de eendagskuikens zijn 4% goedkoper. De opbrengstprijzen dalen 3% op jaarbasis.


Begin 2016 begon teleurstellend voor de vleeskuikensector met lagere opbrengstprijzen door de hogere productie in vooral Oost-Europese landen. Maar langzaam klommen de kuikenprijzen uit het dal, mede omdat de consumptie in de zomermaanden meestal hoger is waardoor de opbrengstprijzen een seizoenspatroon volgen. Ook de concurrentie door de introductie van de conceptkuikens heeft gezorgd voor hogere toeslagen op gangbare kuikens. In het tweede kwartaal waren de contractprijzen vrij gunstig, maar in juli volgde een plotselinge daling. Dat kwam vooral door de moeizame afzet naar het Verenigd Koninkrijk. Na het Brexit-referendum is de koers van het Britse pond flink gedaald, waardoor Nederlands kuikenvlees relatief duur is geworden. Het Verenigd Koninkrijk is normaal een belangrijk afnemer van Nederlandse borstfilets. Verder is het aanbod in EU flink gestegen. Vooral uit Oost-Europa komt veel vlees op de markt tegen een lage prijs. Daarnaast is de concurrentie op exportbestemmingen groot door goedkope kip uit Brazilië. Positief is wel de licht groeiende vraag binnen de EU naar pluimveevlees.

Hogere productie
Volgens de laatste raming van de Europese Commissie produceren de EU-landen dit jaar 4% meer pluimveevlees dan in 2015. Daarmee wordt de stijgende trend van afgelopen twee jaar voortgezet. In alle grote productielanden steeg de productie in het eerste halfjaar, behalve in Frankrijk dat nog kampt met de gevolgen van vogelgriepuitbraken. Binnen de EU is Polen de grootste producent van kippenvlees en ook daar zal het aanbod dit jaar verder stijgen. Voor Nederland wordt ook een hogere productie geraamd dan in 2015.

Goedkoper voer en eendagskuikens
Gemiddeld zijn de prijzen van vleeskuikenkorrel 5% lager dan in 2015. Vooral dankzij de gunstige graanoogsten zijn de voerprijzen sinds medio 2015 flink gedaald. Het voordeel van lagere voerprijzen is vooral in de eerste helft van 2016 behaald in vergelijking met voorgaand jaar. De voerprijzen schommelen sinds begin 2016 tussen 31 en 32 euro per 100 kg en zijn in de zomermaanden iets gestegen door hogere prijzen van veevoedergrondstoffen. Vooral soja was goedkoper, maar werd in de zomer iets duurder door een kleiner aanbod uit Zuid-Amerika.
De prijzen van aangekochte eendagskuikens zijn gemiddeld 4% lager dan in 2015 door het grote aanbod. De export van broedeieren voor vleesrassen verkeert in zwaar weer. Vooral in de tweede helft van 2016 zijn de prijzen van broedeieren sterk gedaald door afzetproblemen in Rusland, Oekraïne en het Midden-Oosten die om diverse redenen (recessie, oorlog) veel minder broedeieren importeren. Daardoor moesten noodgedwongen broedeieren naar de eiproductenindustrie.Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven