Mijn agrimatie
v

Agrimatie - informatie over de agrosector

Agrimatie > Thema's > Prijzen
     
Prijzen
Kies een indicator
Jaarprijzen per sector - Leghennenhouderij

Lagere prijzen van eieren en voer
19-12-2016

De eierprijzen zijn in 2016 gemiddeld 5% gedaald door een zwakkere exportmarkt. De voerprijzen zijn 3% lager dan in 2015. 


Mede doordat de eierproductie in de EU iets hoger is, zijn de opbrengstprijzen van eieren in 2016 gedaald. Maar vooral het wegvallen van de incidentele meevaller vorig jaar van de EU-exporten naar de Verenigde Staten, zorgde vanaf het tweede kwartaal voor een flinke prijsdaling van eieren. In de zomermaanden lagen de eierprijzen onder het niveau van 2015. De EU-uitvoer naar de VS zorgde in 2015 nog voor de gunstige eierprijzen omdat daar de productie met circa 10% daalde door uitbraken van vogelgriep. Daardoor moest de VS in 2015 veel eieren en eiproducten importeren, terwijl dat land normaal tot de grootste exporteurs van eieren behoort. Dit verslagjaar is de productie in de VS weer bijna op het oude niveau gekomen waardoor minder import nodig was. De zelfvoorzieningsgraad in de EU ligt rond 104%. In Nederland is eierproductie door de EU 1% lager geraamd dan vorig jaar.

Lagere export en import
De EU heeft in de eerste drie kwartalen 4% minder eieren en eiproducten uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2015. De belangrijkste uitvoerlanden zijn Japan en Zwitserland (beide 17%). De Verenigde Staten (9%) en de Verenigde Arabische Emiraten (7%) volgen op enige afstand. De EU voerde in de eerste drie kwartalen 12% minder eieren in dan vorig jaar. Ruim de helft daarvan komt uit Oekraïne.


Lagere eierprijzen
Gemiddeld zijn in 2016 de eierprijzen 5% lager dan vorig jaar. Bij de marktsegmenten zijn er wel grote verschillen te zien. De marktprijzen van scharreleieren zijn in 2016 gemiddeld 12% lager en van (verrijkte) kooieieren zelfs 20% lager dan in 2015. De contractprijzen voor scharreleieren zijn dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar. Sinds het derde kwartaal van 2015 zijn de contractprijzen verhoogd voor nieuw opgezette koppels als gevolg van de vogelgriep in de VS. Het effect daarvan op de gemiddelde eierprijs is duidelijk te zien in dit verslagjaar. Vooral de vraag naar eieren van vrije-uitloophennen is groter dan het aanbod waardoor de vaste prijzen zijn verhoogd. Bovendien is het aandeel bedrijven met contractprijzen duidelijk hoger dan vorig jaar waardoor het effect van de gedaalde marktprijzen op de gemiddelde prijsontwikkeling kleiner is geworden. Bedrijven met vaste prijzen ondervinden dit jaar dus geen achteruitgang van het inkomen, zoals bedrijven die voor marktprijzen produceren. Daar staat tegenover dat bedrijven met contracten in betere tijden niet direct profiteren van het marktherstel, zoals vorig jaar. De inkomensschommelingen zijn dus kleiner dankzij de vaste prijzen.

De opbrengstprijzen van slachtkippen zijn gehalveerd en de prijzen van jonge hennen zijn vrijwel onveranderd. De voerprijs was gemiddeld 5% lager dan in 2015 dankzij de lagere grondstoffenprijzen door meevallende oogsten. In het eerste halfjaar was het verschil met 2015 het grootst. Maar vooral door oplopende prijzen van sojaschroot is legmeel in het tweede halfjaar langzamerhand naar het niveau van vorig jaar gekropen. Kies een sector
Contactpersoon
Harold van der Meulen
0317-484436
 

Alles over
 • Algemeen
  >
 • Economie
  >
 • Maatschappij
  >
 • Milieu
  >
Referenties


Meer informatie
Toelichting indicator
Thema omschrijving
Beleidsinformatie
Archiefnaar boven